Hoe werkt een centrale verwarming thuis?

De denken aan een cv-installatie als er een continu circuit van warm water. Dit komt vanuit de boiler en het water zal door alle radiatoren doorstromen om vervolgens weer terug te keren bij de boiler voor meer warmte. In de praktijk is het circuit hoe en waar het water loopt meer complex en ingewikkeld dan het klinkt. In plaats van een serieschakeling (met water dat door elke buis en verwarming komt), hebben moderne systemen het parallel lopen (met verschillende radiatoren gevoed vanuit een gemeenschappelijke buis). Voor deze uitleg zal het handig zijn om dingen eenvoudig te houden. Het water wordt permanent afgedicht binnen het systeem (tenzij het wordt afgevoerd voor onderhoud); hetzelfde water circuleert elke dag weer rond in uw huis.

Dit is hoe het werkt:

1. Aardgas zal bij uw huis binnenkomen uit een pijp in de straat. Alle warmte om uw huis op te warmen wordt opgeslagen in chemische vorm, in het gas.
2. De ketel verbrandt het gas met hete stralen die spelen op een warmtewisselaar (in wezen een koperen buis met water dat meerdere malen heen en weer buigt door de gasstralen dus neemt het de maximale hoeveelheid warmte op). De warmte-energie uit het gas wordt overgebracht naar het water.
3. Een elektrische pomp duwt het verwarmde water door het systeem naar de radiators.
4. Het water stroomt in een gesloten lus binnen elke radiator, ingevoerd vanuit 1 kant en zal verlaten aan de andere kant. Omdat elke radiator warmte afgeeft, zal het water koeler zijn bij het verlaten van een radiator dan wanneer het er instroomt. Nadat het door alle radiatoren wordt doorgegeven, is het water significant afgekoeld en zal het terugkeren naar de boiler om meer warmte op te halen. U kunt zien dat het water eigenlijk gewoon een warmte-overdragende apparaat is dat warmte oppikt van het gas in de boiler en voor een deel zal dalen bij het verlaten van iedere radiator.
De pomp zal krachtig genoeg zijn om het water naar boven te duwen door de radiatoren.Een thermostaat dat is gemonteerd in een kamer (meestal de woonkamer) zal de temperatuur bewaken en schakelt de verwarming uit als het warm genoeg is. Tevens wordt alles ingeschakeld als de temperatuur weer onder de instelde komt te staan.
Rookgassen uit de ketel verlaten via een kleine schoorsteen dat een rookkanaal heet en het verspreidt in de lucht.

Is je CV kapot? Bel een CV Installateur voor een reparatie.

apr 18, 2017 | Posted by in blog | Reacties uitgeschakeld voor Hoe werkt een centrale verwarming thuis?