Ins en outs van elektrisch gereedschap

Eenieder die elektrisch gereedschap gaat kopen kan overwelmd raken door de grote hoeveelheid klopboormachine’s, combi-hamers en schuurmachine’s. Hoe weet je welk gereedschap je moet hebben voor welke klus?

Klopboormachine of boorhamer

Een veelvoorkomende vraag is het verschil tussen een klopboormachine en een klophamer. Tussen beide gereedschappen zit een groot verschil, gezien de klopboormachine twee geribbelde platen heeft die tegenover elkaar draaien tijdens het gebruik. Doordat de groeven elkaar raken hoort men het ‘hameren’, de boorkop maakt dan een trillende beweging. Voor zware klussen wordt een boorhamer aangeraden. Deze brengt de slag meteen over op de boorkop, waardoor hetzelfde werk in minder tijd wordt gedaan en daardoor minder inspanning kost.

Zagen: een cirkelzaag of decoupeerzaag

Ook in de zagenfamilie zijn er nogal wat varianten. De meest voorkomende zijn de cirkelzaag en de decoupeerzaag. De decoupeerzaag is het meest veelzijdig, doordat je nauwkeurig rechte lijnen maar ook bochten kunt zagen. Wanneer je veel bochten moet zagen wordt de decoupeerzaag daarom aangeraden. Afhankelijk van het materiaal, de nauwkeurigheid en snelheid kies je een zaagblad. De cirkelzaag wordt over het algemeen gebruikt om snel een rechte lijn te zagen. Vooral wanneer je met een dik materiaal werkt en lange zaagsneden moet maken is de cirkelzaag aan te bevelen.

Wanneer een combihamer

Naast de boorhamer, breekhamer en beitelhamer is er ook de combihamer. Maar wanneer maak je gebruik van een combihamer? Als je gaat boren in een harde steensoort of bijvoorbeeld in hard beton, kun je het beste een combihamer gebruiken. Bovendien heeft de combihamer een draaistop waardoor deze ook nog gebruikt kan worden voor lichter breekwerk. Let er wel op dat op de combihamer een puntbeitel of platte beitel geplaatst wordt.
Ben je niet zeker van het gereedschap voor een bepaalde klus, informeer dan voor de zekerheid bij een kluswinkel of speciaalzaak of het gereedschap geschikt is.

jul 27, 2015 | Posted by in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Ins en outs van elektrisch gereedschap