Lassen met behulp van een lasapparaat

Lassen is simpel gezegd het verbinden van materialen. Dit gebeurd door middel van warmte en druk. Op de plaats waar de verbinding moet gelast worden, wordt het materiaal verhit tot het in een vloeibare toestand terecht komt. Op deze manier kan je meerdere delen aan elkaar verbinden. Met een lasapparaat is het mogelijk om zelf te lassen of het lassen over te laten aan een professional.

Welke lasapparaten zijn er?

Er zijn meerdere lasapparaten te vinden en de meest gebruikte lasapparaten zullen behandeld worden. Bij de elektroden lasapparaat wordt er een elektrische boog gespannen tussen de elektrode en het oppervlak. Elektronen hebben een metalen kerndraad en een bekleding. De draad geleidt de stroom. De bekleding dient als bescherming van het materiaal tegen invloeden van buitenaf. Dit lasapparaat kan gebruikt worden op ijzer en op staal. Het inverter lasapparaat is een apparaat wat eigenlijk hetzelfde werkt als de elektroden lasapparaat. Het verschil tussen deze twee is dat de inverter lasapparaat gebruik maakt van transformatoren. Hierdoor is het gewicht lager. Het inverter lasapparaat is te gebruiken bij ijzer en staal.

Het MIG lasapparaat wordt ook wel CO2 lasapparaat genoemd of het MIG/MAG lasapparaat genoemd. MIG/MAG staat voor Metal Inert Gas/Metal Active Gas. Er zit verschil tussen de 2, maar het enige verschil is het gas wat gebruikt wordt en dus wordt het meestal als eenzelfde gezien. Bij dit proces wordt er continu een draad toegevoerd en tussen het draad en het werkstuk word de boog gespannen gehouden. Bij MIG laswerk gaat het om inert gas en bij MAG laswerk betreft het actief gas. Deze manier van lassen is toepasbaar op RVS, aluminium en ijzer.

Een TIG lasapparaat staat voor Tungsten Inert Gas en maakt gebruik van inert gas. Bij deze manier van lassen wordt warmte gecreƫerd door een plasmaboog te spannen tussen elektrode en het werkstuk. Het materiaal wat toegevoegd dient te worden wordt handmatig in het smeltbad bijgevoegd. Deze manier van lassen is geschikt voor aluminium, RVS en dunne platen.

okt 26, 2015 | Posted by in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Lassen met behulp van een lasapparaat