Plaatsing van zonnepanelen

De afgelopen jaren hebben steeds meer particulieren gekozen om hun steentje bij te dragen aan een beter milieu met behulp van zonnepanelen. Dit is immers financieel gezien ook een erg aantrekkelijke optie. Zeker nu de prijzen het afgelopen decennium sterk zijn gedaald. Bij het plaatsen van zonnepanelen is er een aantal factoren belangrijk om rekening mee te houden. Er zijn verschillende mogelijkheden en situaties denkbaar en die worden hieronder even toegelicht.

Plaatsing op een schuin dak

Dit is de meest voorkomende situatie simpelweg omdat de meeste daken in Nederland schuin zijn. Het bijkomende voordeel is echter wel dat hierdoor de hoek ten opzichte van de zon al snel bij het optimum in de buurt kan komen. Hierdoor is er minder dakoppervlak nodig en kan door de goede hoek met een oppervlakte 8m2 al een goede installatie weggezet worden. Een alternatief is de dakbedekking te vervangen door dakpannen met ingebouwde zonnepanelen. Esthetisch is dit een aantrekkelijke optie, maar financieel gezien helaas wat minder. Om dit te realiseren is het reinigen van de dakpannen een must aangezien het rendement van dergelijke dakpannen afneemt bij een laag viezigheid.

Plaatsing op een plat dak

Het platte dak mist het voordeel dat de panelen niet automatisch al onder een hoek staan. De panelen moeten daarom onder een hoek gezet worden wat extra ruimte in beslag neemt en iets meer kost aan installatiemateriaal. De optimale hoek waaronder panelen geplaatst zouden moeten worden is namelijk 36 graden, want dan leveren ze het hoogste rendement op. En dat verschil in rendement is aanzienlijk met wanneer ze plat op het dak zouden worden gemonteerd. De extra kosten zijn zo’n €10,- per paneel.

Plaatsing in de tuin

Dit is de minst voor de hand liggende optie, je had misschien niet eens stil gestaan bij deze mogelijkheid, maar toch is het de beste optie in sommige situaties. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er geen vergunning wordt gegeven voor een installatie op het dak. Een reden hiervoor kan zijn dat het een monumentaal pand betreft bijvoorbeeld. Als het dak naar het noorden is gericht of er veel schaduw op valt door bomen bijvoorbeeld, ook dan is het niet aantrekkelijk om panelen op het dak te plaatsen. In deze gevallen is het de beste optie om ze in de tuin te plaatsen. Hier moet echter wel ook toestemming voor worden verkregen. Overleg met de Bouw- en Woningtoezicht van je gemeente en zij bepalen dan of het past binnen het bestemmings- en omgevingsplan.

aug 25, 2016 | Posted by in blog | Reacties uitgeschakeld voor Plaatsing van zonnepanelen