Spoedontruiming

Bij een overlijden in een zorgkamer of erherpleeghuis moet het appartement vaak erg snel ontruimd worden. Meestal is dit binnen 5 à 6 dagen. Soms zelfs binnen 24 uur na het overlijden al. Voor de familie is dit vaak een onmogelijk taak. Het kost niet alleen veel moeite op emotioneel gebied, maar ook omdat ze bezig zijn met het organiseren van de begrafenis of crematie. Tegenwoordig kunnen bedrijven als woningontruiming-regionaal.nl hierbij helpen. Ze hebben dan een speciale spoedafdeling waarmee ze binnen 5 of 6 dagen de woning ontruimd kunnen hebben.

Waarom nodig?

Vroeger was dit vaak een veel kleiner probleem. De familie kon het zelf op tijd ontruimen. Waarom is het tegenwoordig dan wel nodig? Verpleeghuizen en zorgkamers zijn tegenwoordig veelruimer opgezet. Daardoor is er veel meer boedel in het huis. De zorgkamer moet nu dus ook veel gestructureerder leeggeruimd worden. Natuurlijk kan de familie haar persoonlijke spullen uitzoeken en meenemen. En het bedrijf zal nooit zomaar spullen weg mogen gooien zodat dierbare spullen nooit verloren gaan. Ook wordt er rekening gehouden met andere bewoners van het verpleeghuis of van zorgkamers.

Hoe gaat het te werk?

Natuurlijk bel je het bedrijf op. Vaak is er eens spoednummer dat je kan bellen zodat het bedrijf weet dat het om een spoedontruiming gaat. Dan worden de gegevens opgeschreven. Wel moet de familie zelf navragen hoe de kamer moet worden opgeleverd. Hierbij moet je denken aan verschillende aspecten als een koelkast, een warmhoudplaatje, badkamer attributen en of de vloerbedekking verwijderd moet worden. Ook kan je navragen of de gordijnen mogen blijven hangen en dergelijke vragen. Bij zorgcentrum vang je het ontruimingsbedrijf op en aanwijzingen geven. Soms kan je ervoor kiezen om de sleutels van de kamer bij de receptie neer te leggen en die wijzen de weg. Dan kan je zelf bezig zijn met andere zaken zoals de crematie regelen. Dan maakt het bedrijf de kamer leeg en maakt het de kamer schoon. Alle bruikbare boedel wordt vaak hergebruikt. Vervolgens levert het ontruimingsbedrijf het af aan de verantwoordelijke persoon.

Kosten

Een spoedontruiming is vaak binnen een paar uurtjes gedaan. Vaak wordt er dan gerekend voor uur-prijs per persoon. Daarbij komen dan nog eens vaste stortkosten. De factuur wordt altijd na en voor de spoedontruiming gecalculeerd. Zo kunnen ze van te voren een schatting van de kosten geven en een precieze factuur opsturen als ze klaar zijn met de woning leeghalen. De laatste is natuurlijk op basis van de gewerkte uren.