Kantoor eigenaren hebben tot 2023 de tijd om de energie labels van hun panden op te waarderen tot label C. Heeft het kantoor een label D t/m G, dan mogen deze panden vanaf 2023 niet meer gebruikt worden, meld minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede kamer. Kantooreigenaren zullen gezamenlijk 860 miljoen euro moeten investeren om hun panden energiezuiniger te maken. Een flinke investering die, afhankelijk van het gebouw en de energieprijs, zichzelf terugverdient in een tijdsbestek van 3 tot 6,5 jaar. Het gaat om een energiebesparing van 8 petjaoule per jaar.
Opwaarderen naar label C
Kantoren met een label D, E of F kunnen door aanpassingen aan installaties, bv. verlichting, het pand energiezuiniger maken. Panden die nu label G hebben, hebben bouwkundigen ingrepen nodig in de vorm van glas- of dakisolatie om het energie label C te kunnen verkrijgen.
De nieuwe wetgeving geld momenteel alleen voor kantoren, met een uitzondering voor kleine kantoren en monumentale panden. Er wordt nog een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om andere gebouwen zoals winkels, scholen, sporthallen etc. energiezuiniger te maken.
Controle
Bedrijven die meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken worden, mits de investering binnen vijf jaar terug verdient kan worden, nu al verplicht om maatregelen te treffen. Om zeker te weten dat deze veranderingen ook worden doorgevoerd heeft het kabinet twintig extra toezichthouders voor de omgevingsdiensten beschikbaar gesteld. Samen met de gemeenten zijn zij deze maand begonnen met actief controleren. De verwachting is dat deze controle in 2023 ruim 16 petajoule besparing opgeleverd zal hebben.
Woonhuizen
Voor het energiezuiniger maken van je woonhuis, koop of huur, zijn verschillende subsidies en leningen mogelijk.
Wanneer je als eigenaar van een koopwoning twee of meer isolatiemaatregelen tegelijk neemt (dak, gevel, vloer of glas), kan je een subsidie krijgen van 20 procent. Gemiddeld wordt er per aanvraag ongeveer 3.000 euro verstrekt. Ook is het mogelijk een lening te krijgen uit het Nationaal Energiebespaarfonds.
Voor mensen die in een huurhuis wonen is het aanvragen van een subsidie aantrekkelijker gemaakt. Dit jaar hebben 900 verhuurders gebruik gemaakt van de subsidie en verwacht wordt dat dit aantal volgend jaar zal blijven stijgen.
Kijk ook op deze site voor zakelijke energie en om bij energie te vergelijken een onafhankelijke vergelijking te krijgen van de verschillende energieaanbieders.