Waarom kiezen voor wit laminaat?

Wanneer mensen tegenwoordig hun huis gaan inrichten, wordt er vaak een witte kleur als hoofdkleur gekozen. Dat geldt ook voor de vloer. Wanneer je een huis koopt en er ligt al een massieve plankenvloer in moet je zo’n kostbare vloer er niet uithalen. Je kunt een dergelijke vloer goed schuren, ontvetten en dan schilderen met een witte beits. Een vloer van massieve planken is erg kostbaar. Als je er echter nog geen vloerbedekking in ligt, kun je om toch een houten uitstraling te hebben wit laminaat gebruiken.

Laminaat
Laminaat kan worden beschouwd als de vervanger voor de massieve houten vloeren. Het is veel goedkoper dan een massieve houten vloer. Tegenwoordig is een goede laminaatsoort niet meer van echt hout te onderscheiden. Het is mogelijk om een laminaat te leggen die een witte uitstraling heeft, maar waarbij de houtnerf nog te onderscheiden is. Ook is het mogelijk om een laminaat aan te schaffen die een white wash uiterlijk heeft. Voor het uiterlijk zorgt het laagje papier met de bedrukte houtstructuur.

De opbouw van het laminaat
Laminaat is een composietmateriaal. Dat betekent dat het uit meerdere lagen is opgebouwd. Laminaat bestaat vaak uit vier lagen. De onderste laag is vaak de kunststoflaag melanine. Daarop komt de drager High-Density Fibreboard. Over deze laag wordt het laagje papier aangebracht in de houtstructuur. Vervolgens wordt er nog een toplaag op aangebracht. De kunststof toplaag is bepalend voor de kwaliteit van het laminaat. De toplaag zorgt ervoor dat hij kras bestendig is. Voor wit laminaat zorgt het bedrukte papier voor de uitstraling van een witte houten vloer.

Inrichting
Wanneer je in een kamer een witte vloer aanbrengt, zal daar heel je inrichting op moeten worden aangepast. Wit straalt rust uit en door verschillende accessoires aan te brengen kun je een kamer toch een warme uitstraling geven. In principe kan bij een witte vloer praktisch alle inrichtingen erop worden aangepast. Zo kun je bijvoorbeeld de kamer met een witte vloer een moderne, maar ook een industriële uitstraling geven. Er zijn mogelijkheden genoeg.

Het leggen van wil laminaat
Iedereen is tegenwoordig is staat om een laminaat vloer te leggen. Door het moderne klik systeem kan er niet veel misgaan. Je moet wel met enkele zaken rekening houden. Zo mag je een houten vloer en dus ook een laminaatvloer niet tegen de muur leggen. Je moet voor voldoende ruimte zorgen. Het laminaat zal, als het warm wordt, uitzetten en daarvoor moet er ruimte zijn. Is die ruimte er niet dan zal de vloer omhoog worden gedrukt en eruit kunnen springen. Dat kun je dus eenvoudig voorkomen door de juiste ruimte aan te brengen. Een centimeter is voldoende.

Omdat laminaat tegenwoordig in meerdere breedtes te verkrijgen is, kun je het laminaat op verschillende manieren aanbrengen. Je zou halfsteensverband kunnen gebruiken, maar ook wildverband of kruisverband. Kruisverband geeft een wat klassiekere uitstraling. In eerste instantie was laminaat alleen verkrijgbaar in de breedte van ongeveer 19 cm, maar nu is er ook een breedte van ruim 32 centimeter.

jan 17, 2018 | Posted by in blog | Reacties uitgeschakeld voor Waarom kiezen voor wit laminaat?