Zo zorg je goed voor een houten vloer

Een houten vloer is een waar begrip in de Nederlandse bouw. Het heeft een unieke sfeer, en is voor de veel mensen de meest praktische optie. Het blijft lang mooi, maar toch heeft het best regelmatig onderhoud nodig, wat vaak vergeten wordt. Hieronder een aantal tips om extra goed voor jouw houten vloer te zorgen.

Bescherm het

Op lange termijn kan los vuil zoals zand, stof en kruimels flinke schade aan het hout aanrichten. Door er bijvoorbeeld steeds overheen te lopen worden deze losse deeltjes langzaam het hout in gedrukt en dit kan op lange termijn flinke krassen en groeven opleveren. Deze vuiltjes komen overal vandaan, dus zelfs als je zorgvuldig bent zal dit gebeuren. Zorg dus voor een beschermlaag. Een deurmat die het meeste vuil onder je schoenen weghaalt bijvoorbeeld, of een mat of tapijt voor de plekken waar je het vaakst loopt. Deze bedekkingen kunnen zelf ook vrij ruwe onderkanten hebben, in dat geval leg je er eerst een zachte antislip laag onder. Voor leuke inspiratie bekijk eens bouwaanrader.

Maak het niet vochtig

Voor veel materialen is het gebruikelijk om het met veel water schoon te maken. Toch is dit bij hout net wat anders. Hout neemt vocht op en vervormt het. Hout kan krommen of uitzetten van vocht, waardoor er bijvoorbeeld bobbels in een voorgaand gladde houten vloer komen te zitten. In de meeste gevallen is dit permanent en niet zomaar te repareren zonder een vervanging.

Veeg het met iets zachts

Schrobben en vegen is een andere populaire manier van schoonmaken, maar ook dit kan erg schadelijk zijn voor het hout. Het maakt kleine krasjes die het hout vervolgens vatbaarder maken tot meer vuil. Deze krasjes zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet meteen ziet, maar verzameld over een aantal jaren kan dit flinke schade aanbrengen. Tegen de tijd dat je deze krassen gaat zien, is er al permanente schade op het hout. Zonde!

mrt 29, 2018 | Posted by in blog | Reacties uitgeschakeld voor Zo zorg je goed voor een houten vloer