Investeren in ledverlichting levert behoorlijke besparing op

ledverlichting

Elektriciteit is niet gratis. Gemiddeld kost een kilowattuur iets van 18 cent. Huishoudens met driepersonen verbruiken gemiddeld 3.500 kWh per jaar. Dat is 800 euro aan elektriciteitskosten. Gelukkig zijn er vele manieren om te besparen op de rekening. Door gloeilampen te vervangen door led bespaar je bijvoorbeeld vele euro’s. Doe er je voordeel mee – letterlijk en figuurlijk.

 

Besparen met een hogere aanschafprijs

Zitten in jouw lampen nog altijd gloeilampen gedraaid? Dan is er een grote kans dat je behoorlijk kunt besparen door deze te vervangen met ledlampen. Een gloeilamp van 60 Watt vervangen door led, scheelt 12 euro per jaar aan elektriciteit (per lamp!). Gloeilampen zijn goedkoper in aanschaf, maar slúrpen stroom vergeleken met led. Led is duurder in aanschaf, maar zorgt voor een besparing. De mate van besparing hangt af van de aanschafprijs, het energieverbruik én de levensduur.

 

Levensduur, aanschafprijs en energieverbruik

Een ledlamp mag in aanschafprijs dan duurder zijn, de levensduur en het energieverbruik compenseren deze prijs aanzienlijk. Veel mensen kijken vooral naar de aanschafprijs. Niet vreemd ook, maar als je iets verder kijkt is goedkoop duurkoop. Waar een gloeilamp 1 jaar meegaat, heeft led een levensduur van 25 jaar. Dat is 25 keer een nieuwe lamp kopen, als je voor de ‘goedkope’ variant gaat. Voor meer informatie over energieverbruik en leveranciers kijkt u op Energie-vergelijken.nu.

 

Waar op te letten bij vervangen gloei voor led?

De besparing hangt ook af van de prijs en de sterkte van de ledlamp die je nodig hebt om het aantal Watt van de gloeilamp te vervangen. Wat is belangrijk bij het uitzoeken van een goede, vervangende ledlamp?

  • De hoeveelheid licht: de lichtstroom van een lamp wordt aangegeven in lumen. Hoe hoger, hoe meer licht.
  • De kleurtemperatuur: uitgedrukt in K (Kelvin). Hoe lager het aantal K hoe warmer het licht. Een gloeilamp heeft vaak 2606 K, dat geeft een warme gloed.
  • Fitting: uiteraard moet je ook rekening houden met de fitting.

 

Weet wat je nodig hebt

Welke led je nodig hebt, kun je zelf makkelijk checken. Je kunt ervoor kiezen om de hoeveelheid K, lumen en Watt te gokken. Heb je misschien wat minder, feller of harder licht. Aangezien ledlampen niet heel goedkoop zijn in aanschaf, is het verstandig om van te voren even uit te zoeken welke lampen je nodig hebt. Een gloeilamp van 40 Watt kun je zo ongeveer vervangen door een led van 5,5 Watt. Je kunt ook kiezen voor spaarlampen, maar led is in verbruik nog steeds goedkoper.

 

Levensduur

Waar een ledlamp een levensduur van zo’n 35.000 uur heeft, is een gloeilamp na 1.000 tot 1.500 uur ‘uitgebrand’. Ervan uitgaande dat je een lamp 4 uur per dag aanzet, stopt een gloeilamp er na een jaar al mee, terwijl led bijna 24 jaar zal kunnen dienen. Een goedkoop lampje, wordt zo opeens een stuk duurder. Daarbij meegenomen het aantal Watt, is een ledlamp veel goedkoper. Maar dat was vast al duidelijk geworden.

 

Andere bespaarmethodes

Ook als je allemaal ledlampen in huis hebt, is het nog altijd verstandig om lichten niet te laten branden in ruimtes waar je niet komt. Als je opladers in stopcontacten laat zitten, kost dit je ook stroom. Haal stekkers van apparaten die je niet, of bijna nooit, gebruikt uit de stopcontacten. Want ook als deze uitstaan gaat er wat stroom ‘verloren’, je gebruikt het immers niet. Scheelt allemaal weer in de portefeuille en ook wat betreft de CO2-uitstoot. Als je nog meer wilt besparen op de energierekening, dan kun je er ook voor kiezen om energiecontracten te vergelijken. Hiermee kun je ook gemiddeld € 250 per jaar besparen.

 

Gloeilampverbod

Of je nou wil of niet: gloei moet binnenkort wel worden vervangen. De gloeilampen worden niet meer verkocht, want vanaf 25 februari 2016 mogen gloeilampen niet meer worden geïmporteerd. Eigenlijk was de gloeilamp in 2009 al verboden, maar dit verbod kon worden omzeild door een maas in de wet mochten lampen tot 60 Watt wel worden aangeboden. Slecht voor het milieu, maar 5% wordt omgezet in licht, de rest gaat op aan warmte. Niet heel duurzaam. Gelukkig zijn er alternatieven als de ledlamp.

 

feb 29, 2016 | Posted by in blog | Reacties uitgeschakeld voor Investeren in ledverlichting levert behoorlijke besparing op