Luchtvochtigheid voorkomen

Te veel vocht in huis is nooit goed. Toch zijn er veel mensen die last hebben van dit probleem. Veel luchtvochtigheid is slecht voor je longen en kan bovendien ook tot schimmel in de woning leiden. Daarom is het belangrijk dat je luchtvochtigheid in je woning zoveel mogelijk voorkomt. Heb jij last van schimmel in vochtige ruimtes zoals de badkamer? Dan is het belangrijk dat je niet alleen de schimmel bestrijdt, maar ook de oorzaak aanpakt. 

Hoe je te veel luchtvochtigheid aanpakt

Het is dus belangrijk dat je niet te veel luchtvochtigheid in huis hebt, maar hoe voorkom je dit? Om dit te voorkomen dien je de woning goed te ventileren. Vooral in de badkamer vormt vochtigheid vaak een groot probleem. Door ramen en deuren open te zetten blijft de vochtige lucht niet te lang hangen, waardoor er geen schimmelgroei ontstaat. Voor een betere ventilatie kun je ook een mechanisch ventilatiesysteem gebruiken. Een betere ventilatie helpt niet alleen tegen luchtvochtigheid, maar ook tegen allerlei andere problemen. Een slecht geventileerde ruimte zorgt ervoor dat het binnenklimaat in de woning niet optimaal is. Dit kan weer tot allerlei gezondheidsklachten leiden.

Bespreek het probleem met een specialist

Merk jij dat het binnenklimaat in je badkamer, een andere ruimte of misschien zelfs in je gehele woning, niet in orde is? Dan is het aan te raden om het probleem te bespreken met een specialist in ventilatiesystemen. Indien je al een ventilatiesysteem hebt, kan een vakman dit systeem voor je controleren. Indien het systeem verouderd is of je nog geen ventilatiesysteem hebt, kan de vakman het systeem voor je plaatsen.

Een goed ventilatiesysteem heeft veel voordelen

Goede ventilatie in huis is ontzettend belangrijk. Op deze manier voorkom je dat je vervuilde lucht inademt. De kans op gezondheidsproblemen wordt dan ook kleiner als je een goed ventilatiesysteem hebt. Een slecht geventileerde woning kan onder andere tot hoofdpijn en chronische verkoudheid leiden. Ook is een woning die niet goed geventileerd wordt ideaal voor huisstofmijt. Mensen met allergieën zullen hier in een slecht geventileerde woning meer last van hebben. 

Verschillende vormen van ventilatie

Er zijn verschillende manieren om je woning te ventileren. Tegenwoordig kiest men steeds vaker voor een mechanisch ventilatiesysteem. Nieuwe woningen zijn goed geïsoleerd. Dit heeft veel voordelen, maar zonder goede ventilatie krijg je  met een goed geïsoleerde woning ook minder snel frisse lucht binnen. Belangrijk is daarom dat vervuilde lucht continu wordt afgevoerd. Door middel van ventilatieroosters komt er weer verse lucht binnen. Er zijn ook ventilatiesystemen waarbij de toevoer van frisse lucht ook mechanisch geregeld wordt. Het is verstandig om de verschillende systemen eens met een specialist te bespreken. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende vormen van ventilatie en wordt het makkelijker om een systeem te kiezen.

feb 5, 2020 | Posted by in blog | Reacties uitgeschakeld voor Luchtvochtigheid voorkomen