Hoe gebruik je een vlakschuurmachine?

Je bent hier vast terecht gekomen, omdat je op zoek bent naar informatie over de vlakschuurmachine. Niet een veelvoorkomende vraag, maar een vraag over het gebruik van vlakschuurmachines. Gelukkig is deze schuurmachine eenvoudig in gebruik, waardoor een uitgebreide handleiding vaak niet nodig is. Er zijn namelijk niet al teveel dingen die je hoeft te weten. Bij een excenter- of bandschuurmachine is dit vaak wel het geval. Dan nog niet eens gesproken over de stationaire bandschuurmachines. Als professionele klusser weet je vast wel hoe je een vlakschuurmachine op een veilige manier moet gebruiken. Voor de klussers, die een schuurmachine hebben gehuurd, kan enige informatie vast goed van pas komen. Hieronder daarom drie tips!

Bevestigen van het schuurpapier

Allereerst is het erg belangrijk dat je het schuurpapier op een juiste manier bevestigd. Dit kan bij sommige vlakschuurmachines door middel van een klem- of klittenbandbevestiging. In dit geval wordt de klembevestiging bijna niet meer toegepast. Aan deze manier van bevestigen zaten namelijk nogal wat haken en ogen. Tegenwoordig wordt daarom steeds vaker de klittenbandbevestiging toegepast. Ideaal voor het snel verwisselen van schuurpapier, zonder dat je deze kapot scheurt. Dit was bij de klembevestiging nog weleens het geval. Zorg er ook voor dat je niet per ongeluk gaat schuren zonder schuurpapier. Dit heeft als gevolg dat het klittenband onderaan de schuurzool zal beschadigen.

Schuren met het juiste schuurpapier

Een tweede is dat je ook moet kijken naar het schuurpapier dat je gebruikt. Als beginner denk je vaak dat alle soorten schuurpapier hetzelfde zijn. In de praktijk is dit niet helemaal waar. Je kunt namelijk schuurpapier weer opdelen in het aantal korrels. De korrelgrote geeft eigenlijk aan hoeveel korrels er op een bepaald oppervlak zitten. Hoe meer korrels een vel schuurpapier heeft, hoe fijner je kunt schuren. Wil je met de vlakschuurmachine een voorbewerking aanbrengen (bijvoorbeeld als je gaat verven)? Begin dan altijd met een grove korrel en eindig met een fijne korrel. Hiermee voorkom je dat de schuurstrepen door de verf zichtbaar zullen zijn.

Vlakke delen schuren

Een vlakschuurmachine heeft niet voor niks het woord ‘vlak’ in de naam zitten. Een veelgemaakte fout onder klussers is dat ze in al hun haast ook even de kantjes willen schuren of oppervlakken die smal zijn. Het effect hiervan is dat er teveel druk wordt uitgeoefend op de schuurzool, waardoor deze uiteindelijk zal beschadigen. Gebruik daarom alleen een vlakschuurmachine voor een horizontaal oppervlak. Wil je toch smalle dingen schuren? Dan is het verstandig om voor een stripschuurmachine te kiezen.

jan 17, 2017 | Posted by in blog | Reacties uitgeschakeld voor Hoe gebruik je een vlakschuurmachine?