Wanneer je een willekeurig tijdschrift over wonen openslaat zul je steeds vaker zien dat er in badkamers meer en meer gebruik wordt gemaakt van hout. Ook online woonmagazines zoals nieuwewonen.nl benadrukken de trend en schoonheid van hout in de badkamer. Zo zagen we bijvoorbeeld dat de ‘natuurlijke badkamer’ de afgelopen jaren in opkomst was, waarbij veel natuurlijke elementen worden gebruikt, waaronder natuurlijk ook hout.
Wat we steeds vaker zien is dat er massief hout wordt gebruikt bijvoorbeeld voor het werkblad onder de waskom in de badkamer. Deze massief houten planken en bladen zijn echter niet in elke woonwinkel te koop. Vaak worden deze bladen geheel op maat gemaakt. Het mooie is dat er vaak een eigen persoonlijke touch aan wordt gegeven, waardoor je werkelijk een unieke badkamer kunt creeeren. Misschien heb je wel eens iets gezien over de zogenaamde boomstamtafels? Deze tafels worden gemaakt van doorgezaagde boomstammen, waarbij de schors en de vorm van de boomstam nog duidelijk aanwezig zijn. Er worden dus geen vierkante planken van gezaagd, maar de natuurlijke vormen worden juist behouden. Dit geeft een ontzettend mooi en uniek effect. Deze techniek wordt ook steeds vaker in de badkamer voor bijvoorbeeld het wastafelblad toegepast.
Daarbij kunnen ook allerlei andere aansluitende voorwerpen van hout worden gemaakt. Zo zie je op www.badkamercourant.nl dat de ‘warm hout’ een populaire badkamertrend van 2015 is. Bijpassende spiegels, wandplanken of andere accessoires kunnen van hout gemaakt worden.
Is hout dan niet gevoelig voor vocht?
Natuurlijk is hout gevoelig voor vocht en water, maar toch wordt het steeds vaker gebruikt in badkamers. Toch is het niet zo vreemd als je er over na denkt dat in de scheepvaart al eeuwen gebruik wordt gemaakt van hout. Omdat hout een levend materiaal is, moet hier wel rekening mee worden gehouden. Wanneer er meubels of badkamer accessoires op maat gemaakt worden, zorg er dan voor dat er gebruik wordt gemaakt van rotvrij hout. Dat is wel een kostbare investering, maar wel de minst riskante. Hierbij kan men denken aan teakhout of andere rotvrije houtsoorten zoals ipé, jatoba, sipo iroko en merbau. Het hout kan ook verschillende behandelingen ondergaan om een langere levensduur te realiseren. Hierbij kun je denken aan technieken zoals olien of vernissen.
Wanneer er gebruik wordt gemaakt van hout dat niet rotvrij is, zal het hout na verloop van tijd door het contact met water gaan zwellen en vervormen. In deze gevallen kan men het hout het beste beschermen door bijvoorbeeld een sterke vernislaag aan te brengen.
Houdt er sowieso bij het gebruik van hout altijd rekening mee dat het niet in aanraking komt met stilstaand water, probeer de afvoer van water te bevorderen.